De educatief multimediaal ontwikkelaar kan adequaat onderzoek doen waar het gaat om de realisatie en uitvoering van het educatief multimediaal product/project.
Auteursrechten:
Tijdens het ontwerpen van het product wilden wij graag een mooie achtergrond die te maken heeft met het thema. Het gaat om het beklimmen van een berg, dus wilden we graag een heuvel/berg met een wandelpad. We werden er tijdens de I-minor op gewezen dat we goed moesten letten op de copyright van foto's. Douwe wees ons op een website waar je foto van kan halen zonder enige copyright. Deze website heet Pexels. Alle foto's op deze website hebben een CC0 licentie, waardoor iedereen ze mag gebruiken. Op deze website stond een mooie foto die wij wilden gebruiken voor onze achtergrond. Op deze foto lijkt het net alsof jij onderaan het de heuvel staat en je kijkt over het wandelpad naar boven.

Tussenevaluatie met leerlingen en docent.
In februari 2017 is de website getest door een aantal leerlingen van het Stad en Esch in Meppel. Ook was hier een docent Nederlands bij aanwezig.
Tijdens het testen hebben we gebruik gemaakt van een Powerpoint presentatie om de stappen goed duidelijk over te brengen op de testers. Tijdens de presentatie moesten de testers zelf uitvinden hoe bepaalde functies gedaan moesten worden.
Zie hiernaast de Powerpoint presentatie.
Aan het begin van de test hebben we de testers onze homepage laten zien en ze hun verwachtingen laten opschrijven. Eigenlijk alle testers hadden als verwachting dat ze een site gingen bekijken waar ze hun eigen cijferlijst konden zien. Dit konden ze zien aan de titel van de site 'Let's Climb' en de achtergrond van een berg.

Na de verwachtingen opschreven te hebben zijn we door gegaan naar stap 1. De testers moesten een account aan gaan maken. Van de 12 testers was er één die het in eerste instantie niet helemaal begreep. Deze persoon gaf aan het onduidelijk te vinden wat te doen als je het account had aangemaakt. Je krijgt op de site de keuze om nog een account aan te maken of terug te gaan naar de homepage. Zij had het gemakkelijker gevonden om gelijk terug te gaan naar de homepage om zo in te loggen met je nieuwe account.

Bij stap 2 moesten de testers in gaan loggen met hun nieuwe account. We hebben de testers gevraagd wat hun eerste indruk was als ze ingelogd waren. De meeste testers vonden het er mooi of grappig uitzien. Één tester had aangegeven dat hij de functie van zwarte stippen in het scherm niet begreep. Weer een andere tester gaf aan dat het erg simpel maar wel overzichtelijk uitzag.

Bij stap 3 was de docent in kwestie aan de beurt. Het account voor de docent was al aangemaakt door ons en zij hoefde alleen maar in te loggen en cijfers van de leerlingen in te voeren. De docent gaf aan dat het er allemaal overzichtelijk uitzag. Wat ze wel vervelend vond was dat ze elke keer op enter moest drukken om de cijfers één voor één op te slaan. Ze gaf als tip mee dat het handig is om met de pijltjes te kunnen werken en dat de cijfers automatisch opgeslagen worden.

Stap 4 was ook voor de docent namelijk, de toetsnamen aanpassen. De docent gaf aan dat ik allemaal prima verliep. Ze miste alleen het onderdeel waar je de zwaarte van de toetsen aan kan geven.

Bij stap 5 kwam het weer op de leerlingen aan. Ze moesten de pagina verversen om te kijken of de cijfers waren aangepast in hun pagina. Wij hebben de leerlingen gevraagd wat ze zien en wat ze ervan vinden. De leerlingen geven aan dat ze het leuk vinden om te zien dat hun poppetje omhoog geklommen is. Ze vinden het overzichtelijk en makkelijk te zien wat hun gemiddelde cijfer is.

Uiteindelijk hebben we de testers gevraagd wat ze van de website vonden.
De eerste vraag was wat ze van de kleuren vonden. De meeste testers gaven aan het een rustige en natuurlijke website te vinden. Een aantal gaven aan dat er wel wat meer kleuren in voor mochten komen. Veel testers vonden de achtergrond erg mooi.
Natuurlijk hebben we ook naar ons doel gevraagd. Zou deze site jullie motiveren hogere cijfers te halen? De docent gaf aan dat deze site zeker weten motiverend kan werken voor de leerlingen omdat ze bovenaan de berg willen komen. Drie van de 12 leerlingen geeft aan niet gemotiveerd te raken van deze site. Het is maar een vakje en ik vind het belangrijk om mijn cijfers te zien. De andere 9 leerlingen geven aan wel gemotiveerd te raken omdat ze op een hoger vakje terecht willen komen.
Als laatste is gevraagd of ze de website overzichtelijk vinden. Iedere leerling geeft aan de site overzichtelijk te vinden en vindt het een fijne site om mee te werken.
Alle testers kregen onderaan de enquête nog de kans om tips en tops op te schrijven. Dit zijn de uitkomsten:
Tips:
- Stel doelen voor de leerlingen. Zorg dat de leerlingen zelf een doel kunnen stellen door een ander poppetje ergens neer te zetten. De leerlingen werken het hele jaar naar hun doel toe.
- Laat het poppetje zichtbaar lopen.
- Met andere kleuren werken. Het mag iets vrolijker.
- De website is nogal standaard. Het mag professioneler.
- Dat je het poppetje kan veranderen naar eigen smaak.
- Zet cijfertjes bij de zwarte stippen zodat je in één oogopslag kan zien welk gemiddeld cijfer je staat.
Tops:
- Leuk idee om een berg te beklimmen.
- Werkt motiverend.
- De site is mooi en overzichtelijk.
- De naam van de site past precies bij het thema.
- Je ziet makkelijk voor welke toets je een cijfer hebt gekregen.
- Het poppetje is leuk.
Wat gaan wij doen met de tips:
Sommige testers geven aan wat meer kleur in de site te brengen. Wij hebben er bewust voor gekozen om rustige, aardse kleuren te gebruiken om een rustgevende sfeer te geven aan de site. We gaan de kleuren combinaties dus niet veranderen.
Wel gaan we kijken naar de doelen die de leerlingen kunnen stellen. Door de leerlingen aan het begin van het schooljaar een doel te laten stellen, worden ze nog een stukje meer gemotiveerd om hun doel te behalen. De leerlingen kunnen halverwege het jaar de doelen wel aanpassen als ze te hoog gegrepen zijn of juist te laag zijn ingeschat.
Ook vond ik de tip over de zwarte stippen een hele goede tip. We zitten duidelijke cijfers bij de stippen zodat je de stippen niet eerst hoeft te tellen voordat je je gemiddelde cijfer weet.
Het poppetje laten lopen vond ik een mooie tip. Hier gaan we in eerste instantie niets aan veranderen in verband met prioriteiten, maar voor in de toekomst is dit zeker een punt om over na te denken. Hetzelfde geldt voor het veranderen van het poppetje.
Alle ingevulde enquêtes zijn hieronder te vinden.
Eindevaluatie:
Na de evaluatie met de leerlingen en docenten hebben we een aantal dingen kunnen aanpassen op onze site. Ten eerste hebben we een stuk tekst op de leerling pagina gezet waarin ze gevraagd worden een doel te stellen voor het schooljaar. Graag zouden we dit nog interactief willen maken door het poppetje alvast op een plek te laten zetten aan het begin van het schooljaar en dan een ander poppetje daar dan naartoe kan lopen. Maar we hebben besloten om dit voor in de toekomst te laten.
Ook hebben we de rondjes op het wandelpad een nummer gegeven. Het is zo in 1 oogopslag te zien wat het gemiddelde cijfer is en hoeven de leerlingen niet meer de rondjes te tellen.
We hebben de opdrachtgever ook gevraagd om een kijkje te nemen naar ons product. Dit hebben we helaas bij de tussenevaluatie niet kunnen doen, omdat ze met zwangerschapsverlof was. Gelukkig heeft ze ons product thuis kunnen bekijken en vond ze het prima. Ze noemt het een eenvoudig, maar doeltreffend en daar ben ik het 100 % mee eens. Ik zou graag de website iets professioneler willen maken, maar voor nu werkt het goed.
Maak jouw eigen website met JouwWeb