De educatief multimediaal ontwikkelaar is organisatorisch competent waar het gaat om de realisatie van
het educatief multimediaal product/project.
0-meting projectmanagement:
Tijdens een van de eerste I-minor bijeenkomsten heb ik een 0-meting ingevuld over projectmanagement. Deze 0-meting ging over het algemeen over het Plan van Aanpak, of een project een lineair of iteratief proces heeft en de rollen van Belbin. Na de 0-meting hebben we een korte presentatie gehad die meer informatie bracht over deze onderwerpen. Deze 0-meting en presentatie heeft mij de hulp geboden om een start te maken aan het project. Na de meting ben ik namelijk gaan nadenken of mijn lineair of iteratief moet verlopen. Ik heb ook even opgehelderd hoe een PVA ook alweer in elkaar zat en ik ben erachter gekomen welke rol van Belbin in heb ik het samenwerken. In het document hieronder is de uitslag te zien van mijn 0-meting.
Lineair of Iteratief proces:
Voordat we gingen werken aan het project, moesten we nadenken of we het proces lineair of iteratief wilden laten verlopen. Eerst werd ons tijdens de bijeenkomst uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee processen. Een lineair proces wil zeggen dat het project loopt als een soort waterval. Verschillende fases worden na elkaar uitgevoerd en het eindproduct is duidelijk. Bij een iteratief proces werk je ook naar een eindproduct toe, maar dit gaat met iteraties. Dit proces staat bij sommige mensen ook wel bekent als het PDCA-proces. PDCA staat voor Plan, Do, Check and Act. Dit is 1 iteratie. Eerst maak je een plan, daarna voer je het plan uit, dit laat je door iemand checken en vult op- of aanmerkingen aan.
Van te voren heb ik gezegd dat wij een combinatie van lineair en iteratief gingen gebruiken in ons proces. Als ik nu terug kijk, merk ik dat we toch meer richting het iteratieve proces zijn gegaan. Van te voren stond er een stappenplan klaar. Per stap hebben we onderzocht hoe we die stap gingen uitvoeren (plan). Daarna hebben we door middel van programmeren de stap uitgevoerd (do). Als de stap klaar was, keken we gelijk op de website of alles is goed gegaan of dat we een fout melding kregen (check). Als we een foutmelding kregen, probeerden we dit op te lossen. Zo niet, gingen we door naar de volgende stap (act).
Het controleren van de stap deden we over het algemeen zelf. We konden à la minute zelf checken of we de stap goed hebben uitgevoerd door op de website te kijken. Wel hebben we regelmatig gevraagd aan buitenstaanders (familie, vrienden, collega's) of ze een keer op de website wilden kijken en wilden uit proberen of alles werkt. We kregen dan regelmatig mondelinge feedback over een aantal functies die op een andere manier makkelijker uit te voeren zijn. Zo kreeg ik van een collega te horen of het ook mogelijk is om een leerling een doel te laten stellen voordat diegene de berg gaat beklimmen. Nu hebben wij bij het kopje 'uitleg' de vraag gesteld waar de leerlingen graag zouden willen staan.

Community of Practice:
Als online community of practice hebben wij Google.docs gebruikt. In dit online programma kun je documenten aanmaken en met anderen delen. Anderen kunnen dit document ook bewerken en jij kan op andere computers ook bij dit document komen. De documenten hoef je niet op te slaan op de computer, omdat het programma de documenten voor jou bewaard.
Zie hieronder de link naar ons Plan van Aanpak in Google.docs.
https://docs.google.com/document/d/1-2ZfijnRUcH7ACCzctUd0Tm9OPIKB8-0KCe7vnCLr_0/edit
Goedgekeurd PVA:
Als opdrachtgever hebben wij gekozen voor Stad en Esch Meppel. Dit is een school die veel gebruik maakt van ICT. De lessen worden over het algemeen gegeven met veel digitaal lesmateriaal en er zijn bijna geen papieren leermiddelen meer. Op dit moment maakt Stad en Esch gebruik van Magister om de ontwikkelingen van de leerlingen bij te houden. Hierop zien de leerlingen, ouders en docent alle gegevens van de leerlingen. Hierbij kunt u denken aan cijfers, een logboek, de warme overdracht van de basisschool en absentie. Ons project is alleen gefocust op de cijfers van de leerlingen. Het is dus een programma die naast Magister gebruikt kan worden. Het Plan van Aanpak is ondertekend door Wijnie Lalkens, docent Engels op Stad en Esch Meppel.
Tussen assessment:
Halverwege het schooljaar hebben wij een tussen assessment gedaan. We konden tijdens het assessment al een klein stukje van onze website laten zien en de start van onze portfolio's. We hebben van Yvonne ter Brugge feedback mogen ontvangen. In de feedback stond per competentie beschreven wat wij als bewijsstukken kunnen gebruiken. Ook heeft ze een aantal tips en tops gegeven. Wij moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat we niet twee dezelfde portfolio's maken. We werken veel samen, maar toch doe je ook dingen zelf. Ook gaf Yvonne aan dat wij mondeling erg sterk zijn, maar dat dit nog beter kan in ons portfolio. Wat ik aankomende periode wil verbeteren is dat ik van meerdere activiteiten bewijzen wil verzamelen. Ook wil ik mijn portfolio duidelijker maken en onnodige informatie verwijderen.
Feedback opdrachtgever:
Zoals ik in het kopje 'home' heb verteld hebben wij niet in opdracht van iemand het project gemaakt. We hebben het product bedacht en hierbij een opdrachtgever gezocht. Om eerlijk te zijn hebben wij niet veel contact gehad met de opdrachtgever. Dit heeft alles te maken met het feit dat het product niet vanuit een opdracht kwam. Wijnie Lalkens (opdrachtgever) is ook een tijd afwezig geweest in verband met zwangerschapsverlof en in die tijd was het erg lastig om contact met elkaar te zoeken. Wel hebben wij halverwege feedback van haar gekregen over eventuele aanvullingen op de website.
Op Stad en Esch werken de docenten met verschillende niveaus in één klas. De leerlingen krijgen dus ook cijfers op verschillende niveaus. De niveaus lopen op van de Starters tot en met de PET. De starters is het onderste niveau het de PET is het hoogste niveau. Wijnie zag deze niveaus niet terug op onze website en vroeg zich af of wij daar nog eens over na wilden denken. Yvonne en ik hebben het hier tijdens het schrijven van het PVA wel over gehad, maar we hebben uiteindelijk besloten om dit niet toe te voegen op onze website. Het is een manier van werken die niet iedere school gebruikt. We wilden de website zo maken dat iedere school het kan gebruiken.

Projectevaluatie:
Op het moment dat het product zo goed als klaar was hebben wij het getest op Stad en Esch Meppel met leerlingen en docenten (zie competentie 5).
We hebben samen met de leerlingen de website bekeken en de docenten hebben fictieve cijfers ingevoerd. We wilden graag weten of de leerlingen enthousiast waren over de manier van cijfers geven en of ze gemotiveerd raken om hogere cijfers te halen.
Een leerling gaf aan dat hij het vervelend vond dat er geen cijfers in de rondjes stonden. Hij moest eerst de rondjes tellen voordat hij wist wat zijn gemiddelde cijfers was. Wij hebben besloten om dit aan te passen omdat dit wel een aanvulling is op onze website.
Voor:

Na:

Maak jouw eigen website met JouwWeb