De educatief multimediaal ontwikkelaar is didactisch competent waar het gaat om de realisatie van het educatief multimediaal product/project.
ICT-portfolio:
In jaar 3 van de opleiding heb ik een dagcursus in het Innovationlab gevolgd. Tijdens deze cursus werd ik bekend gemaakt met verschillende ICT-tools. Met deze kennis heb ik een ICT-portfolio samengesteld. Dit portfolio heb ik gemaakt op Wix.com. In dit portfolio is te lezen welke ICT-tools ik kan gebruiken op didactisch gebied tijdens het lesgeven.
Hieronder de link naar het portfolio.
http://oost1106.wix.com/ict-portfolio
Leerstijlen van Kolb:
In de opleiding heb ik verschillende keren te maken gehad met verschillende leerstijlen. Ik heb tests gedaan om erachter te komen welke leerstijl ik heb. Hieronder staat een link die verwijst naar de uitslag van een test van de leerstijlen van Kolb.
https://www.123test.nl/leerstijl/id=baa0a4752aae017cb
Ik heb ook een test gedaan op Springest.nl. Hieronder de uitslag van die test.
Uit de test van Kolb komt dat ik een doener ben. Ik hou van samenwerken en ik kan flexibel zijn in onverwachte situaties.
De leerstijlen van Kolb gaan over de verschillende manieren van leren. Ons product is een manier om leerlingen te beoordelen en de resultaten te laten zien. Je zou ons product wel kunnen gebruiken als hulpmiddel om met leerlingen te praten over de resultaten en hoe de leerling heeft geleerd om tot dit resultaat te komen. Om zo tot een conclusie te komen of de leerling wel op de juiste manier leert.
De karakterrollen van Belbin:
Tijdens de 0-meting voor projectmanagement heb ik een test gedaan om te kijken welke karakterrol ik heb volgens Belbin. Uit deze test is gekomen dat ik een teamworker ben. Als ik kijk naar mijzelf en hoe ik in een groep aan het werk ben, kan ik inderdaad goed samenwerken. Ik merk wel dat ik altijd eerst de kat even uit de boom moet kijken. Als ik eenmaal in de gaten heb hoe alles werkt en hoe de opdracht in elkaar zit, wil ik graag de leiding en aanwijzingen geven.
7 pijlers van digitale didactiek:
Meneer Wilfred Rubens heeft 7 manieren beschreven hoe ICT kan helpen bij het vormgeven van de leeractiviteiten.
- Relatie leggen
- Creëren
- Naar buiten brengen
- Transparant maken
- Leren leren
- Competenties centraal stellen
- Flexibiliteit
Relatie leggen.
Het is voor leerlingen gemakkelijker als ze een link kunnen maken met iets wat in hun omgeving gebeurt. Als ze bijvoorbeeld op school leren over bruto en netto en ze zien dat thuis terug bij hun ouders en hun baan dan kunnen ze die relatie leggen waardoor ze het gemakkelijker kunnen onthouden.
Creëren.
Bij creëren gaat het vooral om het creëren van nieuwe kennis. ICT kan daarbij helpen. Er zijn verschillende manieren om nieuwe kennis te werven met ICT. Het voordeel van werken met ICT is dat het structuur en overzicht biedt. Het geeft voor de docent ook meer overzicht en het is makkelijker te controleren. Je bent minder abstracte materialen nodig omdat je tegenwoordig al veel tools hebt die die materialen vervangen.
Naar buiten brengen.
Het leerrendement zal groter zijn als de leerlingen hun kennis ook met anderen kunnen delen. Je hoeft tegenwoordig niet meer opdrachten te maken met alleen je klasgenoten. Je kunt het ook delen met leerlingen van een andere shool of zelfs uit een ander land. Social media is hier een heel mooi voorbeeld van.
Transparant maken.
Het gaat bij samenwerken niet alleen om het eindproduct, maar ook om de manier waarop er is samengewerkt. ICT is een goed hulpmiddel om het denk- en samenwerkingsproces te beoordelen. Er zijn verschillende manieren om een proces achteraf te kunnen analyseren.
Leren leren.
Door elkaar feedback te geven op het leerproces leer je van elkaar. Je gaat nadenken over de manier waarop je leert en of dat de juiste manier is voor jou. Door verschillende soorten opdrachten te gebruiken houd je rekening met de verschillende manieren van leren en stimuleer je het leren leren.
Competenties centraal stellen.
Er wordt niet alleen gekeken naar de kennis die je ontwikkeld als leerling, maar ook naar de competenties. ICT kan jou helpen om dit makkelijker op te slaan en bij te houden voor verschillende leerlingen. Je kunt digitale portfolio's bijhouden waarin je bewijsmateriaal verzameld. Je kunt op deze manier ook weer gemakkelijk terug kijken naar de competenties en in hoeverre deze al zijn ontwikkeld.
Flexibiliteit.
Een heel groot voordeel van ICT is dat je niet vast zit aan een tijd of plaats. Ook kun je makkelijker op je eigen tempo werken. Ook kun je leerstof op verschillende manieren aanbieden waardoor je binnen een opdracht rekening houdt met de leerstijlen van de leerling. Ook de manier van feedback geven kan met ICT gedifferentieerd worden.
Als ik naar de 7 pijlers van meneer W. Rubens kijk en dit wil koppelen aan ons product zie ik dat ons product vooral een manier van controleren is. Als alle 7 pijlers terug komen tijdens de lessen en de leerlingen goed scoren op hun toetsenmomenten, is dat te zien in ons product.
Rubens .W (z.d.) De zeven pijlers onder digitale didactiek. Geraadpleegd op: 29-03-2017 van http://www.te-learning.nl/zevenpijlers.pdf
Maak jouw eigen website met JouwWeb